"Вагнерівці" прибули на Куп'янський напрямок, щоб очолити штурми. Про це повідомив помічник начальника 15-го мобільного прикордонного загону "Сталевий кордон" Іван Шевцов, пише "Суспільне".

За даними військового, РФ продовжує штурмові дії з метою захопити Куп'янськ і вийти на лівий берег річки Оскіл, для чого стягує додаткові сили. Для управління штурмовими підрозділами РФ на цей напрямок прибули 250 "вагнерівців". Крім того, росіяни використовують під Куп'янськом бійців підрозділів "Штурм" і "Штурм Z", які укомплектовані з колишніх ув'язнених.

"Вагнерівці" - члени приватної військової компанії "Вагнер". Чисельність компанії, за різними даними, сягає від 50 до 78 тис. осіб. Підрозділи компанії використовувалися в боях у Бахмуті. 23-24 червня 2023 року ПВК влаштувала військовий заколот у РФ, однак він завершився без результатів. Але незабаром засновник і керівник ПВК Євген Пригожин загинув в авіакатастрофі.

За словами Івана Шевцова, зазвичай штурм проводить група з 20-30 військових, яку супроводжує одна одиниця техніки - танк, БМП або БТР. Зі зміною погоди змінилася тактика штурму: війська РФ стали залучати менше техніки. 5 листопада на Куп'янсько-Лиманському напрямку ЗСУ знищили 18 одиниць, а добою раніше, 4 листопада, - 38.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомляв, що російське командування накопичує резерви і концентрує артилерійські групи на Куп'янському напрямку.

За його даними, росіяни продовжують вести наступ у районі Куп'янського лісу, Первомайського та Орлянського, нарощують сили, щоб захопити панівні висоти і село Синьківка і таким чином створити для себе сприятливі умови для захоплення Куп'янська. Однак ЗСУ відбивають усі атаки, росіяни зазнають великих втрат - до 600 осіб на тиждень.