Харківські мінометники на Бахмутському напрямі підірвали склад "вагнерівців". Відео опублікував бригадний генерал, начальник харківського гарнізону Сергій "Марсель" Мельник.

За його даними, відео зроблено в районі Озорянівки, це південь Бахмутського напрямку Донецької області. Там мінометна батарея Ізюмського батальйону Харківської 113-ї бригади вразила командування сил підтримки та артилерійський склад вагнерівців. Вони вирішили сховатись від сил оборони України в одному з будинків, але не вийшло. Точний удар наших бійців знищив окупантів разом із боєкомплектом.

Бахмутський напрямок залишається найгарячішою точкою українсько-російської війни. Учора, 20 грудня, місто, яке стало буквально символом незламності і яке вже називають "фортецею", відвідав президент Володимир Зеленський. Він зустрівся з військовими та нагородив українських захисників.

"Схід тримається тому, що Бахмут бореться. Фортеця нашого духу. Захисники Бахмута заслуговують на максимальну підтримку і найвищу подяку. Тому сьогодні я поряд з ними. Вони – надлюди. Наша міць, наші герої", - сказав президент.

За даними українських військових та експертів, саме на Бахмутський напрямок противник кидає свої найпідготовленіші сили, зокрема, "вагнерівців". Приватна військова компанія Вагнера - незаконне збройне формування, що комплектується найманцями. Вона була створена у 2013 році в Російській Федерації для участі у збройних конфліктах без залучення регулярних військ. "Вагнерівці" воювали у Сирії на боці союзника Росії режиму Асада, у Судані, на Донбасі у 2014 році. Учасники групи підозрюються у численних військових злочинах, у злочинах проти людяності тощо. ПВК Вагнера включена до списків санкцій США, Європейського Союзу та Японії, вона складається з найманців і завербованих ув'язнених.

У лютому 2022 року бойовики Вагнера прибули на територію Білорусі, українська розвідка попереджала про підготовку до серії провокацій та терористичних актів. Наприкінці лютого з'явилися оголошення про масовий набір найманців у ПВК. Вже у березні 2022 року члени угруповання почали брати участь у російському вторгненні в Україну. У вересні в мережі опублікували відео, на якому, ймовірно, Євген Пригожин, російський бізнесмен та "куратор" ПВК, агітує приєднуватися до "вагнерівців" засуджених російської колонії суворого режиму.

На Харківщині "вагнерівці" теж були. У жовтні їх полонили. За даними СБУ, співробітники приватної військової компанії “Вагнер” діяли у складі двох груп, які проникли до регіону. Знайшли "вагнерівців" за допомогою квардрокоптера, оснащеного відеокамерою. При захопленні одного з диверсантів було вбито, чотирьох вдалося взяти в полон. Серед них – і командир ДРГ, який під час допиту розповів про місця, де катували мирних людей.