Харківська тероборона взяла у полон "вагнерівця" під Бахмутом. Як пише "Суспільне", бійця російської приватної військової компанії взяли в полон захисники 225 батальйону 127 бригади тероборони під час контрштурму позицій РФ.

За словами полоненого, він пішов воювати у лавах "Вагнера" з в'язниці. За інформацією наших тероборонівців, у Росії чоловік сидів за вбивство, його засудили до 13,5 років позбавлення волі, з яких росіянин відсидів чотири роки. Чоловік був одягнений у форму, малюнок якої нагадує "піксель" ЗСУ. За словами полоненого, таку форму їм видали, щоби вони були схожі на українських солдат.

Тиждень тому "вагнерівців" у полон узяв і інший батальйон харківської тероборони – 227-й. На допиті один із затриманих розповів, що приїхав воювати в Україну з Ямальського району на півночі РФ, за національністю він – ненець. У ПВК "Вагнер" його завербували у в'язниці, де він відбував термін за замах на вбивство та розбій.

На боці Росії у війні проти України, окрім регулярної армії, воюють приватні військові компанії. Найвідоміша серед них – ПВК "Вагнер", у лавах яких знаходяться найманці та завербовані ув'язнені. Як писало американське видання The Hill у грудні 2022 року, за інформацією Білого дому на той момент в Україну "Вагнер" відправив воювати до 50 тисяч солдатів, з яких більшість - саме екс-в'язні.

У вербуванні брав участь особисто засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. У січні 2023 року радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що ЗСУ "знешкодили" майже 30 тисяч "вагнерівців".

"ЗСУ "зняли з обліку" (вбили, поранили, відправили в безвісти чи полон) - 29 543. Могілізація зеків на даний момент - 77%", - написав у твіттері Подоляк.

Фото: 225 батальйон Сил тероборони