Увечері 23 червня у РФ розпочався «військовий заколот» Євгена Пригожина – засновника ПВК «Вагнер», відомої так званими «м’ясними штурмами» Бахмута.

Пригожин – 1961 року народження. Його «вагнерівці» брали участь у багатьох військових конфліктах. Операції Пригожина були тісно пов'язані з Міністерством оборони Росії та ГРУ. Його компанія «Конкорд» займалася в РФ організацією харчування вищих осіб держави, завдяки чому Пригожин отримав у ЗМІ прізвисько «кухар Путіна».

Останні кілька місяців відкрито критикував Міноборони РФ та особисто міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

23 червня звинуватив російська війська в ударі по штабу «вагнерівців» і розпочав військовий заколот.

Хронологія подій:

► Увечері 23 червня засновник військової кампанії Вагнера Євген Пригожин заявив, що російська армія завдала удару по тилових таборах ПВК Вагнера. Тому, за словами Пригожина, рада командирів ПВК вирішила зупинити «зло, которое несет военное руководство страны».

► Міноборони РФ спростувало заяви Пригодина про удар по його табору

► Пізніше, у ніч проти 24 червня, Пригожин оголосив, що бійці його ПВК «пересекли во всех местах государственные границы» і, не зустрівши опору з боку прикордонників, «входят в Ростов». Візуальних підтверджень цього не було. При цьому в Ростові було помічено бронетехніку, а російські військові, за неофіційними даними, почали перекривати в'їзди до міста. Також бронетехніку помітили у центрі Москви.

► Пригожин за ніч заявив про два збиті гелікоптери РФ. Підтверджень цьому немає.

► Бійці ПВК Вагнера оточили адміністративні будівлі в Ростові-на-Дону, у тому числі штаб Південного військового округу (ПЗВ). У центрі міста танки.
Пригожин провів переговори із заступником міністра оборони Юнус-Беком Євкуровим. Він заявив: «Мы хотим получить начальника Генштаба и Шойгу. Пока их нет, мы находимся здесь, блокируем город Ростов и идем в Москву».

► За словами Пригожина, ПВК Вагнера контролює всі військові об'єкти в Ростові, у тому числі аеродром.

► Пригожин продовжує критикувати Міноборони. Він заявив, що міністр оборони Сергій Шойгу та голова Генштабу Валерій Герасимов втекли з Ростова. Також Пригожин сказав, що «санитарные потери [российской армии] в некоторые дни составляют до тысячи человек — это убитые, без вести пропавшие, раненые и отказники».

► У Москві, Московскій області, Ворнезькій області введений режим контртерористичної операції.

► Путін  зранку виступив із зверненням до нації. Дії Пригожина він назвав «преступной авантюрой», «предательством», «изменой» і повідомив, що «Вооруженные силы России получили необходимый приказ по нейтрализации тех, кто организовал вооруженный мятеж»

► Бійці «Вагнера» зайняли штаб Південного військового округу в Ростові-на-Дону. На вулицях міста танки. Пригожин зустрівся в штабі з замміністра оборони та заступником голови Генштабу — і пообіцяв «блокировать Ростов и пойти на Москву»

► За повідомленнями агентства Reuters, ПВК Вагнера захопила військові об'єкти у Воронежі. Губернатор Воронезької області назвав цю інформацію неправдою і заявив, що армія РФ проводить в області «оперативно-боевые мероприятия». Телеграм-канали публікують відео зі стрільбою. Повідомляється, що в області тривають бої. Також під Воронежем зайнялася нафтобаза

► У Москві, Підмосков'ї та Воронежській області оголошено режим контртерористичної операції. Усі служби Володимирської області переведені «на особливий режим». На посилений режим роботи переведені служби Краснодарського краю. У Москві, Ростові-на-Дону, Воронезькій, Липецькій, Тульській, Тверській, Калініградській областях скасовано масові заходи.

► У Московській області частково перекриті траси «Дон», «Урал» та «Крим». Колону військової техніки, яка рухається в бік Москви, помітили на трасі «Дон» у Липецькій області. У районі Серпухова перекрили міст через Оку.

► Російські банки різко підняли курси валют: долар у багатьох з них перевищив 90 рублів, євро — 100 рублів

2 3 4

На фото - Ростов-на Дону