Митрополит Єлисей із Харківської області потрапив під санкції РНБО. Рішення про санкції РНБО ухвалила на засіданні 1 грудня.

Загалом у списку, затвердженому президентом Володимиром Зеленським, - 10 фігурантів, представників Української православної церкви Московського патріархату. Окрім Єлисея (Олег Іванов), там є:

  • Вадим Новинський (клірик УПЦ);
  • Петро Лебідь (митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври);
  • Ростислав Швець (Лазар, митрополит Симферопольський и Кримський); 
  • Володимир Удовенко (Платон, митрополит Феодосійський і Керченський); 
  • В’ячеслав Опанасенко (єпископ Коктебельский Агафон);
  • Олександр Овсянніков (єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій);
  • Костянтин Чернишов (єпископ Бахчисарайський Калленік);
  • Олександр Таранов (архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій); 
  • Олексій Масленіков (колишній митрополит Роменський і Буринський Iосиф).

За що отримали санкції

За інформацією СБУ, представлені у списку церковні чини пропонували приєднати очолювані єпархії до РПЦ, співпрацювали з окупанатами, просували проросійські наративи серед парафіян та виправдовували військову агресію Росії в Україні.

Санкції: що це означає

Санкції для 10 представників УПЦ вводяться на п'ять років, вони передбачають блокування активів, обмеження на торгові операції, блокування виведення капіталу за межі України, позбавлення державних нагород України та інших форм нагородження. Особи під санкціями не можуть набувати у власність земельних ділянок, приватизувати держвласність та права інтелектуальної власності.

Як зазначили у відомстві, більшість представників "церковного списку" зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном.

Чому митрополитом Єлисеєм зайнялася СБУ

Митрополит Ізюмський і Куп'янський Єлисей всього за пару днів до російського вторгнення проводив в Ізюмі молебень за мир в Україні. А через деякий час, коли Ізюмський район окупували, активно співпрацював з росіянами.

У вересні, коли Ізюм та розташовані поруч населені пункти звільнили ЗСУ, на сайті Валуйської єпархії РПЦ з'явилася інформація про те, що Єлисей відвідав 11-ту православну виставку в російському Білгороді. Новина була проілюстрована відповідним фото. Таким чином стало очевидним, що митрополит втік до РФ. Втеча була цілком очікуваною. До цього він відкрито заявляв, що не виконуватиме рішення собору УПЦ, який засудив агресію РФ.

Згодом секретар Харківської єпархії Михайло Кіт розповів, що Єлисея відсторонили від обов'язків, а пізніше - звільнили. Наприкінці листопада його позбавили звання "Почесний громадянин Ізюма".