Митрополита Ізюмського Єлисея, який втік до РФ, позбавили звання "Почесний громадянин Ізюма". Про це повідомив віце-мер міста Володимир Мацокін.

Відповідне розпорядження підписав голова Ізюмської міської військової адміністрації Валерій Марченко.

Разом з Єлисеєм почесного звання позбувся і співак Ігор Демарін, який проживає в Москві.

"Мінус дві нікчемні постаті, що ганьбили наше місто.  Повітря стало чистішим", - написав Мацокін на своїй сторінці у Facebook.

Про те, що Єлисея та Демаріна планують позбавити звання "Почесний громадянин Ізюма", стало відомо 22 листопада, коли місцеві депутати звернулися з таким проханням до Валерія Марченка.

49-річний Єлисей (у світі Олег Іванов) обіймав посаду з 2012 року. Під час окупації Ізюма підтримав російських загарбників, а після звільнення втік до РФ. Так, на сайті Валуйської єпархії РПЦ було сказано, що священнослужитель був присутній на відкритті виставки "Ангел Святого Білогір'я" у Білгороді.

25 листопада митрополит Єлисей був офіційно звільнений - "звільнений від управління Ізюмською єпархією і спочиває".

У вересні на Харківщині стало на одного почесного громадянина менше: такого звання позбавили ректора Московського університету Віктора Садовничого, уродженця Краснопавлівки. Він отримав почесне звання у квітні 2010 року, 2022-го підтримав агресію РФ проти України. 20 вересня депутати обласної ради 97-ма голосами "за" вважали Садовничого негідним почесного звання.