РФ готується до руйнування доріг та мінування мостів у Харківській області. За даними Генерального штабу ЗСУ, знищення дорожньої інфраструктури, гребель, переїздів, мостів російські війська планують у районі села Таволжанка Куп'янського району.

Таволжанка, в якій до початку війни проживало близько 2000 осіб, розташована за 8 кілометрів на захід від смт Дворічна і за 25 кілометрів на північ від Куп'янська. У селі знаходиться Таволжанське водосховище.

З перших днів повномасштабного вторгнення Таволжанку окупували російські війська. Наприкінці грудня минулого року експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомляли про звільнення населеного пункту.

Під контролем супротивника знаходяться ще 29 сіл та селищ на сході Куп'янського району. Тут тривають інтенсивні бойові дії та артилеристські перестрілки.

У керівництві Харківської області, РНБО та у військовому експертному співтоваристві перспективи успішного наступу військ РФ На Харківщині оцінюють невисоко. Харківський губернатор Олег Синегубов заявив, що якщо противник наважиться на наступальні дії, це не стане несподіванкою для ЗСУ. У регіоні продовжується зміцнення оборони, нарощування сил противником на Харківському напрямку не спостерігається. Але ворог веде інтенсивні обстріли населених пунктів Куп'янської, Вовчанської, Дворічанської громад.

Начальник Харківського гарнізону, бригадний генерал Сергій Мельник повідомляв, що наступальних дій РФ у Харківській області не помічено, у ЗСУ стежать за ситуацією та тримають її під контролем. Українським військовим відомі переміщення противника територією РФ, тому перекинути непомітно нові сили на Харківщину командування РФ не зможе.

У Раді з питань національної безпеки і оборони України (РНБО) наприкінці січня спростовували чутки про настання військ РФ у Харківській області. Повідомлялося, що йдеться про розвідки боєм, які завершуються для противника безрезультатно.