Генпрокуратура України повідомила про підозру російським військовим, які відповідальні за обстріл харківської телевежі у березні 2022 року. Підозру опублікували в Офісі генпрокурора.

Зокрема, йдеться про Олега Маковецького, уродженця Чугуєва та жителя Санкт-Петербурга та Олексія Лободу, жителя Воронежа.

За даними слідства, у березні 2022 року командувач 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Західного військового округу ЗС РФ Олег Маковецький віддав командиру військової частини 47 бомбардувального авіаційного полку 105 змішаної авіаційної дивізії Олексію Лободі наказ з координатами мети. Метою була телевежа Харкова.

Встановлено, що для бомбардування харківської телевежі росіяни використали два літаки Су-34, з яких скинули 8 авіабомб ФАБ-500 із загальним тротиловим еквівалентом 2 тонни 400 кілограм. Одним із льотчиків, які бомбили телевежу, за даними слідства, був Максим Кріштоп, літак якого вдалося підбити, після чого Кріштоп потрапив у полон. У березні 2022 року на прес-конференції у Києві він зізнався у тому, що розумів: бомбардує не військові об'єкти.

Після обстрілу телевежа у Харкові встояла, але на деякий час зник сигнал.

Маковецькому також інкримінують те, що він віддавав накази про авіабомбардування житлових будинків, медичних установ, гуртожитків, навчальних закладів, адміністративних будівель, мостів у Сумській та Харківській областях, зокрема у Харкові, Балаклії, Куп'янську та Ізюмі.