У Харкові хочуть відбудувати храм, який РФ скинула авіабомби. Як пише "Суспільне", будівля, якій понад 130 років, знаходиться на території військової частини 5-ї Слобожанської бригади. Частина потрапила під обстріл у березні минулого року.

У зруйнованому храмі Андрія Первозванного військові Нацгвардії збиралися на служби, церковні свята, приходили на сповіді й вінчалися.

Як розповіла методистка культурного центру військової частини Лілія Саютіна, храм збудували 1889 року. За радянських часів у ньому був клуб. Велику залу розділили на три поверхи. Пізніше приміщення тривалий час не використовували. Згодом командування частиною вирішило зробити тут каплицю. Реставрацією займалися волонтери з Канади, і 2013 року храм освятили на честь апостола Андрія.

Наразі керівництво готує документи та шукає джерела фінансування для відновлення храму.

Церкви Харківської області неодноразово потрапляли під обстріл окупантів. Наприклад, у Курилівці Куп'янського району "руський мир" знищив Іоанно-Богословську церкву, якій було понад 200 років. Від неї залишилися лише дзвін та купол; працівники СБУ передали їх до музею. А в Руських Тишках перед втечею із селища росіяни спалили місцевий храм.