У Раді з питань національної безпеки і оборони України (РНБО) спростували російський фейк про наступ у Харківській області. Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації.

За даними Центру, ЗМІ РФ повідомили, що "війська Росії пішли у наступ на півночі Харківської області" і зазначили, що "звичайна розвідка боєм на цьому напрямку може завершитися для ЗСУ неприємностями". У Центрі протидії дезінформації назвали це російським фейком.

Але за даними української розвідки, РФ дійсно може спробувати прорвати кордон на Куп'янському напрямку, щоб повернути під свій контроль території Луганської області. Як зазначив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скибицький, начальник Генштабу та командувач угрупуванням російських військ в Україні Валерій Герасимов не виконав поставленого завдання – повної окупації Донецької та Луганської областей, а Путін наказав армії РФ взяти Донбас до березня, тому найближчим часом будуть активні бої на Донецькому та Луганському напрямках. Куп'янський район межує як з РФ, так і Луганською областю.

У ранковому зведенні Генштабу від 30 січня зазначалося, що зараз противник веде наступальні дії лише на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському і Новопавлівському напрямах, але в інших - обороняється. У Генштабі додали, що на Слобожанському напрямку ситуація без істотних змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

Водночас минулого тижня стало помітно, що окупанти посилили обстріли Харківської області. Днями за добу росіяни обстріляли понад 30 населених пунктів.