З Харкова тепер ходитиме "Сковорода-експрес". "Укрзалізниця" вирішила увічнити пам'ять про відомого українського філософа Григорія Сковороду.

Назву "Сковорода-експрес" привласнили поїзду №17/18 Харків – Ужгород. Перший рейс вирушить із Ужгорода 2 грудня о 13.25. До Харкова складу прибуде завтра о 10.01.

Експрес відправлятиметься та прибуватиме під спеціальний музичний супровід – композицію українського композитора та піаніста Євгена Хмари.

Іменний поїзд з'явився напередодні 300-річчя філософа. Ювілей відзначатимуть 3 грудня.

Григорій Сковорода (1722-1794) народився на території сучасної Полтавської області. Проте значна частина його життя була пов'язана із Харківщиною. У селі Сковородинівка на території літературно-меморіального музею знаходиться його могила.

Після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну ім'я Григорія Сковороди почало помітно частіше потрапляти у стрічки новин. Окупанти активно прагнуть знищити пам'ять про філософа. 7 травня ракетним ударом було зруйновано знаменитий музей у Сковородинівці. У ніч на 6 липня під обстріл потрапило приміщення педагогічного університету на вулиці Валентинівській у Харкові. Внаслідок удару було пошкоджено пам'ятник Григорію Сковороді, який стояв біля входу.

На відновлення сковородинівського музею проводиться збір коштів. Група Kalush Orchestra передала 330 тисяч гривень. Музиканти продали з аукціону контрабас, на якому грав один із учасників колективу.

Допомогти музею може кожен охочий. Надіслати посильну суму можна на сайті Міністерства культури та інформаційної політики. Таким чином поки що зібрано трохи більше 7 тис. грн. із необхідних на відновлення 112 млн. грн.