З селища Дворічна Куп'янського району виїхали майже всі люди. Сьогодні тут залишається близько 90 осіб, хоча до початку війни в населеному пункті жили майже 3,5 тисячі осіб, розповіла "Суспільному" голова Дворічанської селищної військової адміністрації Галина Турбаба.

Селище міського типу Дворічна з перших днів війни було окуповане російськими військами. Населений пункт звільнили ЗСУ у вересні 2022-го в ході Харківської контрнаступальної операції.

У Дворічанській громаді з 55 населених пунктів 27 залишаються під окупацією. Звільнена і окупована частина громади розділені річкою Оскол.

Станом на кінець квітня на території деокупованої Дворічанської громади залишалося близько 1100 осіб. За словами Галини Турбаби, точну кількість жителів підрахувати не можна, оскільки вона щодня змінюється.

Оскільки громада межує з РФ, під час окупації багато людей виїжджали через Росію, а після поверталися на територію України, і тепер перебувають у Харкові.

Вимушені переселенці з Дворічанської громади зараз живуть не тільки в Україні, але і в країнах Європи. Багато хто планує повертатися додому. Галина Турбаба каже, що деякі навіть зараз повертаються, бо весна, і треба садити город.

Дворічанська громада щодня піддається обстрілам. У самій Дворічній зруйновані практично всі установи: селищна рада, школа, дитсадок, лікарня, Амбулаторія, районний Будинок культури, музична школа. Крім того, зруйновано 70% приватних будинків. Пошкоджено або зруйновано 35 багатоквартирних будинків.

Через постійні обстріли в Куп'янському районі проводиться обов'язкова евакуація мирного населення. В першу чергу вивозять сім'ї з дітьми, літніх людей, осіб з інвалідністю. Розглядається також питання про застосування примусової евакуації.