Протягом останніх трьох місяців російські військові практично майже стерли з лиця землі селище Дворічна в Харківській області. Війська РФ стріляють по житлових будинках та інфраструктурі селища, розповіла "Kharkiv TODAY" голова Дворічанської селищної військової адміністрації Куп'янського району Галина Турбаба.

Дворічанська громада та смт Дворічна були окуповані з перших днів війни. 11 вересня 2022 року ЗСУ звільнили Дворічну в ході Харківської контрнаступальної операції. Загалом у громаді звільнено 27 населених пунктів, 28 ще перебувають під тимчасовою окупацією.

Через Дворічанську громаду проходить лінія фронту, через що вся територія знаходиться в зоні активних бойових дій. Сьогодні у Дворічній зруйновано 70% житлових будинків.

Росіяни постійно атакують села, розташовані в декількох кілометрах на схід від Дворічної. Зокрема, війська окупантів штурмують Гряниківку, в якій постійними обстрілами зруйновані практично всі будівлі.

Через постійні обстріли жителів громади закликають терміново евакуюватися в безпечні місця. З Дворічної та села Західне, яке також піддавалося постійним ударам з боку окупантів, вдалося вивезти всіх дітей. Однак у селах, розташованих осторонь від Дворічної, ще залишається багато людей.

Галина Турбаба зазначила, що евакуацією населення займаються волонтери та організація "Червоний Хрест", які готові організувати виїзд навіть однієї-двох осіб.

Губернатор Олег Синєгубов заявляв, що евакуація та проживання в Харкові для вивезених з прифронтової зони людей – безкоштовні (може стягуватися тільки плата за комунальні послуги). Переселенці отримують гуманітарну допомогу. Крім того, 500 сімей з дітьми, евакуйованих з Куп'янського району, готовий прийняти Житомир.