Росіяни тимчасово перестали атакувати на Куп'янському напрямку. Про це в ефірі "Суспільне. Студія" розповів спікер "Сталевого кордону" Іван Шевцов.

За оцінкою Шевцова, на Куп'янському напрямку росіяни не змогли отримати жодних переваг, навіть маючи переважаючі сили. До виборів президента в РФ вони намагалися захопити Куп'янськ, Куп'янськ-Вузловий, але в них нічого не вийшло, і вони зазнали великих втрат. Зараз, за даними військового експерта, російське командування оновлює сили і накопичує новий особовий склад.

Загалом на Куп'янсько-Лиманському напрямку ситуація залишається стабільною протягом кількох тижнів. 1 квітня на Лиманському напрямку ЗСУ відбили вісім атак РФ, на Куп'янському напрямку останніми днями росіяни штурмів не проводять.

Але, за прогнозами Шевцова, російські війська в найближчому майбутньому знову відновлять наступ, тому що від своїх планів вони не відмовилися.

Куп'янський напрямок - одна з найгарячіших ділянок україно-російського фронту з літа 2023 року. У ЗСУ повідомляли, що за даними на лютий 2024 року російське командування зосередило тут до 40 тис. осіб, сотні танків і артсистем.

Шевцов розповів, що росіяни постійно обстрілюють позиції ЗСУ і населені пункти: 1 квітня зафіксували близько 600 обстрілів.

За даними голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, 1 квітня росіяни обстріляли з артилерії та мінометів близько 15 населених пунктів Харківщини: Синьківку, Іванівку, Степову Новоселівку та інші. Авіаударів зазнали Козача Лопань, Вовчанськ, Охрімівка, Куп'янськ, Садове, Табаївка, Чернещина.

► О 10:00 внаслідок удару КАБ у Куп'янську пошкоджено трибуну стадіону, роздягальню, приватні будинки, багатоквартирний будинок. Поранено жінку 57 років.

► О 10:15 у Люботині внаслідок ракетного обстрілу ЗРК С-300 пошкоджено будівлю. Без постраждалих.

► О 12:02-14:20 внаслідок серії ворожих обстрілів у Вовчанську пошкоджено приватні будинки, паркан, господарські будівлі. Поранено 27-річну жінку.

► О 15:00 внаслідок обстрілу в селі Курилівка Куп'янського району горіли приватні житлові будинки. Без постраждалих. 

► О 16:40 росіяни обстріляли село Липці Харківського району. Інформація про постраждалих не надходила.

► О 22:05 по Куп'янську знову завдали удару КАБом. Пошкоджено приватний будинок. Без постраждалих.