Мер Куп'янська Андрій Беседін заявив про нестачу боєприпасів на лінії фронту у Харківській області. За його словами, на Куп'янському напрямку ЗСУ стримують ворога, але у військових замало зброї. Боєприпаси потрібні й для того, щоб піти в наступ і звільнити території, на яких залишаються люди, чекаючи звільнення.

У свю чергу президент Володимир Зеленський на пресконференції оцінив лінію оборону в Харківській області як дуже непогану, але наголосив, що Куп'янську потрібна допомога. Так він відповів на питання, чи згоден з думкою мера Куп’янська, що Захід має перестати обіцяти, а терміново надати зброю зараз, поки не надто пізно.

“Куп’янську потрібна допомога. Харківському регіону в цілому потрібна допомога. Але я хочу вам сказати й нагадати мерові, що реальна оборонна лінія в Харківському регіоні дуже-дуже непогана. Завдяки нашим людям і завдяки оборонній підтримці наших партнерів”, — сказав Зеленський.

Говорячи про сам Куп’янськ, мер Беседін зауважив, що фактично півтора року лінія фронту проходить за 7-8 кілометрів від міста. Кожного дня там - обстріли й руйнування.

У цих умовах громада живе і працює. Люди мають світло, газ і воду. У громаді працюють три лікувальні заклади та стільки ж освітніх, які здійснюють дистанційне навчання. Також працюють банкомати, "Укрпошта" та магазини, до Харкова курсують автобуси та потяги.

Із середини літа 2023 року Куп'янський напрямок є однією з найгарячіших ділянок загального фронту. Понад рік російські війська намагаються взяти село Синьківка. Ще одна ділянка, де росіяни атакують, - село Табаївка. ЗСУ відбивають усі атаки.

За словами Беседіна, безпекова ситуація у громаді залишається досить складною та напруженою. Ворог постійно намагається наступати й кожного дня здійснює штурмові дії, інтенсивність їх різна. Українська армія тримає оборону: щодня ЗСУ нищать ворога та його техніку. Завдяки цьому минулого тижня наступальні дії росіян були трохи менш інтенсивними.

Зараз у Куп’янську залишається понад 3,5 тисячі осіб, у Куп’янській громаді – 7,5 тисяч. Люди постійно знаходяться на території громади й не хочуть виїжджати. З людьми працюють: населенню розповідають, куди можна виїхати, які соціальні послуги можна отримати, на які послуги від держави можна розраховувати у вигляді виплат.

Влада продовжує рекомендувати евакуацію з небезпечних районів області. Очільник ХОВА Олег Синєгубов не виключив і примусової евакуації з Куп’янського району. У листопаді 2023 року в Купянському районі вже провели примусову евакуацію з 66-ти населених пунктів.