Мешканець Харківської області пішов до ЗСУ, щоб шпигувати для РФ. СБУ затримала його. Чоловік виявився агентом ФСБ, який передавав військам РФ дані про позиції ЗСУ і шукав нових інформаторів.

На початку повномасштабного вторгнення харків'янина завербував кадровий співробітник російської спецслужби. Агент виїхав до Сумської області як ВПО та мобілізувався до лав ЗСУ для того, щоб проводити розвідувальну та підривну роботу проти України.

Після військкомату підозрюваного направили до навчального центру на Житомирщині. Перебуваючи там, він збирав персональні дані інструкторів із бойової підготовки, а також вивчав систему охорони військового об'єкту.

Згодом мобілізований був передислокований у складі ЗСУ на територію Донецької області. На сході України його цікавили місця базування та маршрути переміщення бойових підрозділів ЗСУ у районах Слов'янська та Краматорська.

До шпигунства підозрюваний залучив свого земляка, який після 24 лютого минулого року як ВПО переїхав до Сум, а потім – до Одеської області. Новий агент почав розвідувати місця базування підрозділів сил оборони у Причорноморському регіоні. Насамперед він намагався виявити склади з артилерійським озброєнням та боєприпасами українських військ.

Обидва зловмисники передавали зібрані відомості (координати з описом прилеглої місцевості) російській спецслужбі через закриті канали зв'язку.

Працівники СБУ затримали підозрюваних під час передачі відомостей.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 КК України. Затриманим загрожує позбавлення волі на строк до 15 років або довічне ув'язнення.