На Харківщині на міні підірвалася дитина. Як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, це сталося у лісі біля с. Бугаївка Чугуївського району.

За інформацією облпрокуратури, 28 грудня 47-річний чоловік зі своїм 7-річним сином пішли на рибалку. Граючи, хлопчик втік у кущі, там була міна. Батько, допомагаючи йому, також травмувався.

Вони отримали міно-вибухові травми, осколкові поранення та травматичну ампутацію нижніх кінцівок. Наразі потерпілі у тяжкому стані госпіталізовані до Вовчанської районної лікарні, за їх життя борються медики.

Ще один нещасний випадок трапився в Ізюмському районі: у руках 23-річного чоловіка вибухнув металевий предмет, який він знайшов на колишніх позиціях російських військових. З численними тілесними ушкодженнями хлопця доправили до Чугуївської лікарні.

На вчорашній прес-конференції з харківськими ЗМІ Олег Синєгубов зазначив, що в регіоні зберігається велика забрудненість різними вибухонебезпечними предметами, і попросив людей приймати рішення про приїзд додому з на безпекову.

Губернатор знов закликав мешканців області до обережності, особливо на звільнених територіях. І попросив не ходити до лісів, лісосмуг, не виходити на узбіччя доріг. Також заборонено торкатися всіх підозрілих чи незрозумілих предметів, а знайшовши їх, потрібно звернутися до поліції чи рятувальників.

15 грудня в Довгенькому на Ізюмщині двоє чоловіків 50 і 52 років пішли шукати худобу, що втратилася, але додому вони не повернулися. Родичі шукали їх у селі, не знайшли, потім звернулися до правоохоронців, пошуки продовжились з використанням дрону. Через три дні чоловіків знайшли мертвими: вони підірвалися на міні, яку залишили росіяни. Село Довгеньке знаходилося в окупації кілька місяців.

У листопаді сапери відпрацювали 20% території Харківської області, яка потребує розмінування. Наразі цей процес сповільнився, бо частину піротехнічних розрахунків із нашого регіону перевели на звільнену частину Херсонської області. На повне очищення Харківської області, за словами фахівців, підуть роки.