У Харкові та області з самого ранку - аварійні відключення світла. Про це повідомили у "Укренерго".

Як пояснили енергетики, щоденні відключення у Харківській області та інших регіонах країни – наслідок семи ракетних атак на об'єкти критичної інфраструктури з боку РФ за останні два місяці. Внаслідок цих ударів пошкоджено понад 40% енергетичного обладнання "Укренерго", що порушило баланс в електромережі. Руйнування вплинули і на роботу енергоблоків атомних електростанцій, частина з яких запрацювала в аварійному режимі. Тому виникли проблеми із виробництвом електроенергії.

На сьогоднішній ранок виробники електроенергії забезпечили 73% потреб споживання. Світло є на об'єктах критичної інфраструктури, це:

  • котельні;
  • газорозподільні станції;
  • водоканали та очисні споруди;
  • громадський електротранспорт.

Але при цьому дефіцит електроенергії в системі зберігається, тому введено відразу планові та аварійні графіки відключення світла, щоб збалансувати енергосистему.

За словами харків'ян, світла немає в деяких районах з ранку.

"Енергетики роблять все залежне, щоб відключення тривали якнайменше. Але зараз ситуація така, що необхідні багатогодинні обмеження. Просимо вас про розуміння. Витримка і мужність - це те, що сьогодні врятує і енергосистему і кожного з нас", - зазначили в Укренерго.

Учора речниця "Харківобленерго" Марина Шевченко розповіла, що аварійні відключення не стосуються звільнених територій регіону. Це зроблено, щоб підтримати людей, які пережили окупацію та місяцями були без світла, води та зв'язку із зовнішнім світом.

Тут кілька простих порад, які допоможуть підготуватися до відключення світла і пережити його з найменшими незручностями.