Щоденні відключення світла стали буденністю для харків'ян та мешканців Харківської області.

Війська РФ систематично обстрілюють електростанції та підстанції в Україні, намагаючись вивести з ладу енергетичну систему країни. Мирному населенню доводиться пристосовуватися до таких важких умов життя.

SQ пропонує кілька простих порад, які допоможуть підготуватися до відключення світла та пережити його з меншими незручностями.

Запасайтесь ліхтарями

Непогана річ – генератор. Але він далеко не всім по кишені. Та й розміщувати його у квартирі багатоповерхового будинку не зовсім зручно. Тому варто купити ліхтарі та світильники на акумуляторах та батарейках.

Свічки – пожежонебезпечні, але не варто ігнорувати і їх: мало, скільки триватиме відключення. Під час тотального блекауту деяким громадянам доводилося сидіти без електрики добу, а то й більше. До того ж, якщо запалити свічки під час вечері, то вечеря автоматично перетворюється на романтичну. А позитивні емоції – це найкращий засіб пережити кризові ситуації.

Зарядіть все, що заряджається

Сучасна людина вкрай незатишно почувається без смартфона, ноутбука чи планшета. Слідкуйте за тим, щоб ці пристрої були постійно заряджені. Купуйте портативні зарядні пристрої Power Bank. Так ви зможете залишатися на зв'язку, отримаєте доступ до останніх новин. Якщо ваша робота пов'язана з використанням комп'ютерної техніки, ви зможете ще пару-трійку годин плідно працювати.

Запасайтесь водою

Неприємний момент полягає в тому, що відключення світла нерідко викликають відключення опалення та води. Теплом запастись важко – хіба що душевним. Селищні мешканці почали потроху освоювати грубки-буржуйки. Але в квартирі вона навряд чи виглядатиме гармонійно. Тож тут шлях один – до найближчого "пункту незламності" або пункту обігріву (до речі, заздалегідь вивчіть їхнє розташування).

А ось запаси води зробити зовсім не зайве. Багато харків'ян користуються привізною водою, купуючи за раз приблизно 10-20 літрів. Подвайте ці показники: пара-трійка запасних пляшок з водою на балконі не зашкодять. А при відключенні світла можуть відключати автомати з питною водою.

За перших підозр на блекаут починайте набирати воду у ванну. Декілька десятків літрів технічної води – вкрай необхідні.

Купуйте газовий пальник

Компактний газовий пальник обійдеться у суму від двох до п'яти тисяч гривень. У негазифікованому будинку під час відключення світла можна буде приготувати чай, посмажити яєчню, розігріти якусь їжу. Гаряче харчування під час блекауту необхідне. Не варто привчати організм до сухом'ятки. Живіть, ні в чому не відмовляючи собі.

Перепишіть актуальні адреси до блокноту

Ще одна незручність при відключенні світла – відключення телефонного зв'язку та інтернету. Заздалегідь перепишіть необхідні адреси в блокнот (як це робили люди ще років 20-30 тому). Якщо ви не зможете кудись додзвонитися і докричатися, можете спробувати доїхати або дійти.

Накачайте цікавого

Якщо ви знемагаєте від нудьги у темряві, завантажте у планшет шедеврі світового кінематографу чи книгу. Це допоможе скоротити час. Але не використовуйте для подібних цілей телефон. Якщо зв'язок не відрубали, то садити телефон заради гри – нераціонально.

Спробуйте книгу

Заведіть паперову книгу. Її можна читати не лише за денного світла, а й за свічок. У книжки ніколи не закінчиться заряд. Книга внесе у повсякденність елементи вінтажності, дозволить усвідомити себе не таким як усе, що є важливим для самоствердження особистості в епоху стандартизації та масового споживання.

Запасіться роботою

Найкращий спосіб перечекати блекаут – це робота. Підійде багато чого: завод, фабрика, комунальне підприємство, транспорт. По-перше, багато підприємств мають автономні системи електропостачання. По-друге, на різних підприємствах завжди є чим зайнятися. Тож час пролетить непомітно.

***

Загалом, не такий страшний блекає, як його Малевич намалював, намагаючись реалізувати ідею кінця всього в концепції "Чорного квадрата". Приблизно 95% часу існування людські цивілізації провели без електрики. Без світла та гаджетів обходилися королі та імператори, винахідники та першопрохідники, а Дюма-батько значну частину з сотні своїх томів написав гусячим пір'ям при свічках.