У Харкові поки не перейменовуватимуть театр Пушкіна. У прес-службі Харківської облради SQ повідомили, що на порядку денному пленарного засідання тринадцятої сесії, яка запланована на 1 грудня, це питання поки що не значиться.

Раніше на сайті облради з'явився проект рішення про перейменування театру - у ньому пропонувалося прибрати з назви та "імені Пушкіна". Проте, за інформацією облради, до порядку денного найближчої сесії це питання не внесено.

Харківський академічний драматичний театр має ім'я російського поета Олександра Пушкіна з 1949 року. Після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну в різних регіонах країни розпочалася дерусифікація – перейменування об'єктів, назви яких пов'язані з російською культурою, історією чи географією.

Представники театру вже зверталися до обласної ради з пропозицією вилучити з назви слова “російська” та “імені А.С. Пушкіна”. Також пропонувалося присвоїти театру ім'я українського письменника Григорія Квітки-Основ'яненка. Пушкін ніколи не бував у Харкові. Життя та творчість Квітки-Основ'яненка навпроти тісно пов'язані з містом. Він також зробив помітний внесок у розвиток місцевого театрального мистецтва.

На сесії облради 20 вересня пропозиція про перейменування не набрала більшості депутатських голосів. Голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко тоді заявила, що питання доопрацюють та знову винесуть на сесію.

1 грудня має відбутися чергова сесія Харківської обласної ради. Але 18 листопада з облради режисеру театру Ользі Туруті-Прасоловій було направлено відповідь, що депутатські комісії не внесли до порядку денного сесії питання про перейменування. А це означає, що поки що у театру залишиться колишня назва.

image

У повідомленні, розміщеному в Інстаграмі, режисер театру закликала депутатів визначитися.

"Взяти відповідальність на себе чи перечекати? А раптом Україна тут ненадовго і скоро прийдуть "наші", а "пушкін наше все"... Саме так зараз звучать ці відповіді та відмови на папері. Ці перекладання з рук у руки. Не можете вирішити , за кого ви, коли Росія обстрілює нашу державу? Ось вам відповідь - ви вже визначилися. Боротьба продовжується за нашу землю – на фронті. За культуру – у тилу", - написала Ольга Турутя-Прасолова.

Раніше у Харкові на одного Пушкіна поменшало. 9 листопада комунальники спочатку обклали мішками пам'ятник поету, розташований у Театральному сквері, але того ж дня пам'ятник і зовсім демонтували.

У низці міст країни пам'ятники Пушкіну теж було знесено. Їх прибрали у Мукачеві, Ужгороді, Тернополі, Конотопі, Чернігові, Делятині, Білій Церкві, Миколаєві, Запоріжжі, у селі Заболотівці Львівської області, у селі Пушкіне Закарпатської області.