У Харкові намагаються врятувати бекетівську будівлю, яка постраждала через російський обстріл. Завідувач харківської філії реставраційного центру України Сергій Омельник розповів “Суспільному”, що особняк був побудований для місцевого купця більше 100 років тому.

Автором проекту був відомий харківський архітектор Олексій Бекетов (1862–1941). За його проектами в місті збудовано близько 40 будівель, і кожна з тих, що збереглися, має значну історичну і архітектурну цінність.

У купецькому особняку після націоналізації розташовувався шкірно-венерологічний диспансер. 14 березня 2022 року до будівлі потрапила російська ракета, було зруйновано дах.

"Половину весни, все літо, вже половину осені будівля стоїть без даху та руйнується дощами", - повідомив Омельник.

Харківські архітектори хочуть зберегти будівлю, тому зараз її треба законсервувати. Це врятує пам'ятник від руйнування, вважає керівник громадської організації "Крізь війну" Ольга Клейтман. Для консервації потрібно майже два мільйони гривень.

Директор обласного департаменту архітектури Антон Коротовських повідомив, що проектний план та кошторис консервації вже підготували, закупили й частину матеріалів. Половину необхідної суми зібрано, зараз другу частину шукають у благодійних фондах.

39e65ffeff0b92e4 c9ae9ed5a00bfad3 f00b3a6c4a062bf6

14 березня від обстрілу постраждала ще одна пам'ятка архітектури - колишній прибутковий будинок Івана Масловського в стилі модерн, розташований на вулиці Свободи, 8. Масштаб пошкоджень значний. Втрачено головну частину фасаду, уражено декоративні елементи. Стіни мають серйозні тріщини.

Загалом у Харківській області внаслідок війни пошкоджено 154 архітектурні пам'ятки, з них чотири будівлі, які спроектував Олексій Бекетов.

Пам'ятники мають різний ступінь пошкоджень.

"Де це було можливо, де були вибиті вікна - їх залатали самостійно власники будівель. Де попадання до будівлі - виконані роботи з розчищення та підготовки до консервації. Коли це буде відбуватися, важко говорити: по кожному об'єкту визначається пріоритетність його відновлення", - повідомив Коротовських.

За даними директора департаменту, зараз роботи відбуваються у Палаці праці та у будівлі обладміністрації.