Співробітники СБУ провели серію обшуків у керівника забороненої проросійської партії "Наші", харків'янина та екс-нардепа Євгена Мураєва. Про це повідомили у прес-службі відомства.

Внаслідок слідчо-оперативних дій вилучено готівку, у тому числі в російських рублях, зброю, комп'ютерну техніку та мобільні телефони, а також інші матеріали. Обшуки проходили по місцях проживання та в офісах самого Мураєва та його рідних, а також у його найближчих соратників. Все це – у рамках кримінального провадження за ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Сам Мураєв, за даними СБУ, ховається від правосуддя за кордоном. Попри це співробітники СБУ ініціювали проведення незалежних експертиз висловлювань політика. Їхні висновки і свідчать про наявність ознак злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада). Також, за матеріалами слідчих СБУ, в ефірах підконтрольного Мураєву телеканалу "НАШ" неодноразово поширювалися наративи російської інформаційної пропаганди. Через це, а також через розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі на телеканал було накладено штрафні санкції. Усі вилучені матеріали передано на експертизи. За їх результатами будуть здійснюватися подальші процесуальні дії.

Ще до війни, у січні 2022 року МЗС Великобританії опублікувало інформацію про те, що Кремль має плани встановити в Україні проросійське керівництво. Тоді британці вказували, що як потенційний кандидат розглядався саме Євген Мураєв. У червні 2022 року суд заборонив в Україні діяльність партії Мураєва "Наші". За рішенням суду майно та активи партії вирішили передати державі.