СБУ затримала російського агента, який "здавав" ворогові позиції українського ППО у Харківській області. Про це повідомив речник управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Зрадник передавав агресору розвіддані про дислокацію та переміщення українських військ на території Харківської області, його "головною метою" було виявити позиції ППО. Цю інформацію окупанти використовували для прицільних ракетних ударів по українських об'єктах. За даними слідства, затримано 53-річного жителя Салтівки - тобто, жителя району, який разом з П'ятихатками та Горизонтом, постраждав від російських обстрілів найбільше.

Як розповіли у СБУ, чоловік улітку почав шукати через соцмережі шляхи виходу на загарбників для допомоги у війні проти України. Встановлено, що після того, як зловмисник опублікував заборонену інформацію, розкриті позиції українського ППО п'ять разів зазнавали прицільного обстрілу з боку ворога. Харків'янину повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване розповсюдження інформації про розташування Збройних Сил України) Кримінального кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Порівняно з початком війни система ППО у Харкові, як і по всій Україні, суттєво посилилася. Вже з середини березня в область не залітають ворожі літаки, які наприкінці квітня та на початку березня ще скидали бомби як на Харків, так і на область. Російські ракети, які запускають із Білгорода, збивати досить складно через дуже маленьку відстань (а отже, і час дольоту), але Україна постійно зміцнює свою систему ППО. У країні вже активно працюють німецькі комплекси IRIS-Т, а днями США оголосили про надання нового пакету військової допомоги для України. Збройним силам України передадуть додаткові ракети для систем протиповітряної оборони Hawk, а також чотири ЗРК Avenger, які можуть протистояти іранським дронам-камікадзе.