Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що новий боєприпас, яким Росія вдарила 27 березня по Шевченківському району Харкова, має радіус ураження до 90 км і може долітати до будь-якого району міста та прилеглих населених пунктів. Про це він сказав в коментарі "Суспільному".

"Він може повністю покривати місто Харків, будь-який район. Навіть населені пункти Харківської області, залежно від якої відстані до кордону буде пуск", - зазначив Синєгубов.

За його словами, експерти встановили, що удари по Харкову були завдані авіаційними керованими ракетами з літаків класу Су-30 з території Бєлгородської області РФ на відстані 72-74 км.

Синєгубов підкреслив, що росіяни теж винаходять певні нові засоби ураження, та додав, що ця зброя - щось середнє між ракетою і керованою авіабомбою. Він летить далі, ніж КАБ.

Очільник ХОВА припустив, що удари могли бути випробуванням нових боєприпасів. Щоб захистити Харків від такої зброї, потрібен комплекс заходів. Це і "пасивна безпека" - розбудова укриттів, мобільних укриттів тощо, і активні засоби оборони, включаючи ППО та системи РЕБ. Збити такі боєприпаси на підльоті можливо, але це питання до ЗСУ, наголосив очільник ОВА.

Вони мають можливість випускати їх з РСЗВ, однак в цьому випадку це була "Сушка". Було два постріли, їх здійснили не одночасно. Був розрив по часу. Вони мали різну траєкторію польоту. Це свідчить, що це було, напевно, випробування. Можливо, вони шукали наші засоби ППО, щоб їх виявити. Боєприпаси заходили до Харкова з різних боків: один — з півночі, другий — через Богодухів і далі нижче, з західної частини міста, - сказав Синєгубов.

Він закликав харків'ян максимально дотримуватися правил безпеки під час повітряних тривог, адже новий боєприпас має серйозну руйнівну силу: він менший за керовану авіабомбу, значно менший за С-300, але руйнівна сила все-таки велика — у людей пробило не лише вікна - у деяких квартирах уламки прошили стіни наскрізь.

Всі подробиці про те, що таке "УМПБ Д-30", і в чому його небезпека - читайте в нашому матеріалі.