Жителям Куп'янської громади, яка щодня обстрілюється російськими військами, запропонували добровільну евакуацію. Про це повідомили у Куп'янській військовій адміністрації.

Евакуюватися особливо закликають жінок з дітьми, літніх, хворих та маломобільних жителів. Мешканців Куп'янської громади можуть перевезти до Харкова з подальшою можливістю переміщення до інших регіонів України.

"Буде забезпечене безкоштовне проживання у притулках, гуманітарна допомога, харчування, медична підтримка. Також буде надано допомогу в оформленні довідки ВПО та відповідна грошова допомога від держави та міжнародних організацій", - йдеться у повідомленні.

Повідомити про бажання евакуюватися можна кількома способами:

  • за номером телефону: +380931776458 (WhatsApp | Telegram | Viber)
  • гаряча лінія "Червоний хрест" 0800332402, 0732402402, 0673832402,
  • за допомогою форми за посиланням.

Під час підготовки до евакуації мешканців просять зібрати найбільш необхідні речі, включаючи документи, гроші, ліки та одяг. Добровільна евакуація проводиться за сприянням Харківської обласної військової адміністрації та безпосередньою підтримкою Єдиного координаційного гуманітарного центру Харківської області.

Прикордонний Куп'янськ було окуповано 27 лютого. До війни тут мешкало майже 30 тисяч людей. Мер міста Геннадій Мацегора перейшов на бік Росії, а у квітні взагалі втік до РФ. Жителі Куп'янська у березні виходили на протести проти окупантів, але ці протести жорстоко придушувалися. 9 вересня 2022 року ЗСУ вийшли на адміністративні кордони міста, а вранці 10 вересня 2022 року Куп'янськ був остаточно звільнений від російських окупантів. З того часу він і села Куп'янської громади майже щодня зазнають обстрілів - як ракетних, так і артилерійських. Росіяни також намагаються атакувати на цьому напрямі, але наші бійці відкидають їх назад.

Які ще райони Харківської області можуть евакуюватися

► У жовтні добровільну евакуацію запропонували мешканцям Ізюмської громади з огляду на складну ситуацію в деокупованому місті з опаленням. Але евакуюватися погодилося лише кілька десятків людей.

► мешканців Вовчанської громади, які не мають можливості опалювати будинки за допомогою альтернативних джерел, крім газу, також можуть евакуювати. Проблема Вовчанська – у його газопроводі, який був підключений до російського газопроводу ще з часів СРСР. Він був пошкоджений внаслідок обстрілу, і близько 8000 мешканців Вовчанської громади залишились без газу,

► жителям Богодухівського району Харківської області, який прийняв найбільше переселенців, пропонують евакуацію на зиму. Перезимувати можна на Житомирщині, тут - докладніше.