Жителів Вовчанської громади, які не мають можливості опалювати будинки за допомогою альтернативних джерел, окрім газу, можуть евакуювати. Про це повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

"У Вовчанську ситуація важка, вчора був обстріл, було пошкоджено магістральний газопровід, і зараз там газопостачання припинено. Напевно, відновити його до зими не вдасться, оскільки цей магістральний газопровід йшов транзитом через територію Росії. Тому зараз там комбінуватимемо евакуацію і те, щоб приватне домогосподарство у населених пунктах громади забезпечити дровами чи іншими альтернативними способами опалення", - наголосив голова військової обладміністрації.

Проблема Вовчанська – у його газопроводі, який був підключений до російського газопроводу ще з часів СРСР. Вчора, 23 жовтня, його було пошкоджено внаслідок обстрілу. В результаті близько 8000 мешканців Вовчанської громади залишились без газу. Ще кілька років тому влада області порушувала питання про будівництво незалежного від РФ газопроводу у Вовчанську, а об'єкти соціальної сфери перевели на опалення з котелень, що працюють на альтернативних видах палива. Але із житловими будинками вирішити нічого не встигли.

Раніше евакуацію за бажанням запропонували мешканцям Богодухівського району, який прийняв найбільше переселенців у Харківській області, а також мешканцям Ізюму. Але в Ізюмі ситуація з газом виявилася навіть кращою, ніж у Вовчанську, у місті вже повертають блакитне паливо мешканцям приватного сектору. Що стосується евакуації Харкова у разі критичних пошкоджень інфраструктури, то влада закупила намети, буржуйки та печі, щоб люди могли зігрітися та приготувати їжу. У місті є дизель-генератори для заряджання телефонів та інших пристроїв. Але у разі погіршення ситуації не виключена евакуація районів або житлових будинків, в які не можна буде швидко відновити теплоподачу.