Евакуюватись із Ізюму погодилися менше 30 осіб із двадцяти тисяч. Про це повідомив віце-мер міста Володимир Мацокін.

"Це добровільна евакуація. На сьогодні у нас 28 заявок на виїзд. Організуємо все це разом із обласною військовою адміністрацією. Людей вивезуть спочатку до Харкова, далі вирішується питання їхнього розселення по інших регіонах. Заявок не так багато, люди ще сумніваються. Думаю, що охочі ще будуть", - розповів Мацокін.

У вересні ізюмчан просили виїхати на зиму. Як пояснила місцева влада, оскільки місто фактично зруйноване, і багато людей залишилося без житла, найкращим виходом буде переїзд ще до того, як стане по-справжньому холодно. Це тимчасовий захід: повернутися до Ізюму можна буде, коли там відновлять зруйновану інфраструктуру.

Оскільки ведуться активні відновлювальні роботи, зараз у місті дуже потрібні будматеріали. За словами Мацокіна, люди намагаються підготувати будинки до зими, а що зруйновано зовсім чи частково - законсервувати. Тому потрібні ОСБ-плити, шифер, плівка.

З наближенням холодів потрібні дрова.

"Багато заяв - на отримання дров. Але всіх забезпечити з нашого лісгоспу ми не зможемо: там дороги заміновані, розмінуватися вони найближчим часом не будуть, тому очікуємо, що поставки будуть з інших регіонів. Держава обіцяє - чекаємо. Людям треба опалювати будинки, вони вже думають, як жити взимку", - наголосив віце-мер.

За його інформацією, у місті на 21 жовтня перебувало 20 144 особи: люди повертаються додому.

Через місяць після визволення міста там є світло, зв'язок, газ, їжа та вода. Почала роботу пошта, АЗС, аптеки та магазини. Комунальники прибирають вулиці. Будуються тимчасові переправи через річку, що забезпечують нормальний рух транспорту у зимовий період. В Ізюм пустили електрички та автобуси з Харкова та Балаклії.

Почалися виплати пенсій та матеріальної допомоги мешканцям, які перебували в Ізюмі під час окупації.