Сьогодні вранці, 4 березня, у с. Чайківка Чугуївського району загинув 37-річний чоловік. Про це повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

Чоловік підірвався на розтяжці, коли йшов рибалити на річку. Синєгубов вкотре закликав мешканців області утриматися від відвідування лісів, берегів річок, полів тощо. Всі ці території потенційно небезпечні та можуть бути заміновані.

Це не перший випадок, коли після деокупації більшої частини області люди підриваються, йдучи на риболовлю. У грудні 2022 року біля села Бугаївка того ж Чугуївського району 47-річний чоловік із своїм 7-річним сином пішли на рибалку. Граючи, хлопчик втік у кущі, там була міна, яка вибухнула. Батько, допомагаючи синові, також травмувався. На щастя тоді постраждалі не загинули.

Як убезпечити себе

  1. Насамперед – не відвідувати ліси, поля, береги річок, особливо там, де були активні бойові дії чи окупація.
  2. Якщо помітили підозрілий предмет – не наближуйтесь до нього та не беріть до рук. Відійдіть подалі і наберіть 102 та 103. Дочекайтеся, поки приїде поліція чи рятувальники, щоб більше ніхто не пішов цією дорогою.
  3. В Україні створено додаток з мінної безпеки MineFree. Встановивши цю програму на телефон, користувач може переглянути карту, на якій позначені потенційно небезпечні території; одержати повідомлення у разі наближення до небезпечного об'єкта; ознайомитись із довідником ДСНС, у якому є фото та опис вибухонебезпечних предметів; повідомити про виявлення вибухонебезпечних чи підозрілих предметів. Програма автоматично повідомляє користувача, якщо відстань до небезпеки стає менше 500 метрів.