У Харківській області машина підірвалася на міні, загинуло четверо людей. Про це повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, трагедія сталася на території Ізюмського лісового господарства біля с. Співаківка. Працівник цього господарства та ще троє чоловіків, які їхали з ним автомобілем, підірвались на протитанковій міні. Усі четверо чоловіків 21, 39-ти, 43-х та 54-х років загинули на місці.

Село Співаківка знаходиться на лівому березі річки Сіверський Донець, річка в цьому місці звивиста, утворює лимани та заболочені озера, на протилежному березі розташоване село Заводи. Село оточене великим сосновим лісовим масивом, який називають Співаківським лісом.

Синєгубов вкотре наголосив: ліси та лісосмуги на деокупованих територіях дуже небезпечні через міни, залишені російськими окупантами. Відвідування лісів до розмінування може коштувати життя.

Харківська область – одна з найзамінованіших у країні. Найбільше мін сапери знаходять на півночі та на південному сході області. Восени 2022 року після звільнення майже всієї території області сапери щодня знаходили до 1,5 тисячі мін. Окупанти залишили величезну кількість протитанкових та протипіхотних мін. Найбільш небезпечні, кажуть сапери, - міни ПФМ, пелюстки або метелики, а також ПОМ-2, ПОМ-3 - протипіхотні міни, які спрацьовують дистанційно.

Часто росіяни закопували міни на велику глибину. Через це люди можуть проїжджати безпечно кілька разів, але в якийсь момент опади розмочать ґрунт, і міна може вибухнути. Днями начальник Харківського гарнізону, бригадний генерал Сергій Мельник розповів, що на Харківщині також знайшли міни, які можуть реагувати на будь-який метал - від зв'язки ключів у кишені до машини.