Після боїв та кількох місяців окупації від Ізюму – одного з райцентрів у Харківській області – залишилися руїни. Відео звільненого міста розмістило Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Великий районний центр у Харківській області опинився на стані облоги з перших днів війни. Оборона міста тривала місяць. Після найжорстокіших боїв Ізюм був захоплений військами РФ 1 квітня. Місто вважалося окупантами стратегічно важливим плацдармом для подальшого наступу на Слов'янськ та Краматорськ.

Проте наступальні плани військ РФ було зірвано. Понад п'ять місяців окупації завершилися визволенням Ізюма 11 вересня.

Перед очима визволителів постали жахливі картини розрухи та запустіння. Сотні приватних будинків просто зрівняли із землею. Від значної частини житлових висоток залишилися "скелети" з почорнілими очницями вікон. Деякі частини міста перетворені на цвинтарі розбитої військової техніки. Кількість будинків, які ще мають шанси на відновлення, можна перерахувати на пальцях.

Ізюм є одним із найбільш постраждалих від повномасштабного вторгнення містом України. До війни у ​​місті проживало 45 тисяч осіб. На час звільнення залишалося близько 13-15 тисяч жителів.

“Вони принесли сюди смерть та руйнування. Окупанти намагалися нас знищити, але зазнали поразки. Російські окупанти вбивали та катували українців, знищили їхні будинки. В одному з будинків російська авіабомба вбила п'ять десятків людей. І це лише маленька частина жертв серед цивільних в Ізюмі та навколишніх селах”, - повідомило Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

В Ізюмі виявлено масові поховання мирних громадян, вбитих окупантами. За даними голови обласної військової адміністрації Олега Синегубова, ексгумовано 436 тіл, значна частина з них мають ознаки насильницької смерті, а 30 – сліди тортур. Більшість тіл – цивільні, 21 – військові, серед убитих – п'ятеро дітей. Ще три такі масові поховання виявлено в Ізюмському районі. Знайдено ¦колективні могили та в інших звільнених регіонах області.

Для фіксації військових злочинів, скоєних окупантами, Ізюм відвідувала делегація дипломатів 20 країн: Австрії, Литви, Іспанії, Франції, Словенії, Данії, Туреччини та інших.

Незважаючи на значні руйнування Ізюма, до звільненого міста повертаються мирні жителі. За оцінками ізюмського міського голови Валерія Марченка, до середини жовтня у місті буде приблизно 25-30 тисяч мешканців.