Житель Ізюма Харківської області став "міліціонером" під час окупації міста. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Ізюм був під окупацією з 1 квітня по 11 вересня 2022 року. Під час окупації місцевий житель, який до цього був приватним підприємцем, добровільно погодився працювати в МВС РФ. Росіяни спочатку призначили його на незаконну посаду дільничного, а потім на незаконну посаду інспектора дорожньо-патрульної служби. Колаборант отримав уніформу, зброю та посвідчення.

За даними СБУ, колаборант фабрикував справи проти учасників українського руху опору, здавав російським військам адреси українських патріотів. Чоловік об'їжджав територію і слідкував за тим, щоб місцеві жителі не збиралися на масові акції. Під час таких рейдів російські військові на вулицях хапали учасників проукраїнських акцій і відвозили їх у катівні. За свою діяльність чоловік отримував винагороду в російських рублях. 

Після звільнення Ізюма чоловік намагався втекти, щоб уникнути покарання. Але співробітники СБУ викрили його та затримали. Під час обшуків у квартирі затриманого вилучено незаконне посвідчення та інші докази протиправної діяльності.

Київський районний суд Харкова визнав 35-річного чоловіка винним за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) і засудив його до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.