Харківський хакер наводив ракети на місто та готував кібератаки на урядові сайти України. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними СБУ, чоловік належав до російського хакерського угруповання “народна сyberармія РФ”, підконтрольного ФСБ.

За наводкою фігуранта російські війська завдали два ракетних удари по цивільній інфраструктурі Харкова. Серед постраждалих об’єктів була місцева лікарня.

Він також розвідував місця базування ЗСУ на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони. Для збору розвідданих фігурант обходив місцевість та фіксував об’єкти, де за його версією могли перебувати українські військові. Отримані відомості він через месенджер надсилав до ФСБ у вигляді скріншотів електронних карт з координатами потенційних цілей.

Хакер виконував завдання ФСБ щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України.

Співробітники СБУ затримали підозрюваного. Це місцевий житель, спеціаліст у сфері ІТ, якого ФСБ залучила до співпраці через Телеграм-канал хакерських спільнот. У його телефоні знайшли листування з кураторами. В одному з повідомлень затриманий пише, що "год шел к тому, чтобы туда прилетело".

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено 3 мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності на користь РФ.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 КК України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ). Зараз він перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.