СБУ викрила двох жінок-колаборанток, про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Одна з затриманих – мешканка Вовчанська. Під час окупації міста загарбники призначили її головним спеціалістом відділу кадрів окупаційної адміністрації Росії. З липня до вересня 2022 року жінка комплектувала штат псевдоустанови та закликала людей отримувати паспорти країни-агресора.

Друга колаборантка - 49-річна мешканка Куп’янського району, яку росіяни призначили директоркою одного із захоплених ліцеїв. На цій посаді зловмисниця вела освітній процес до російських стандартів.

Жынка організувала поставку з РФ пропагандистських підручників з історії. Крім того, колаборантка переконувала родини віддавати дітей до захопленого ліцею, а у разі відмови – погрожувала їм позбавленням батьківських прав і відправленням учнів до російських інтернатів.

Співробітники СБУ встановили місця перебування жінок і затримали їх.

На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч.ч. 2 та 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їм загрожує позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без.