СБУ затримала колишнього інженера телерадіокомпанії, який проживав у селищі Великий Бурлук Куп’янського району. Зловмисник на частотах цифрового ефірного телебачення України організував трансляцію "Першого каналу" РФ під час окупації частини Харківщини.

Про це повідомив речник обласного управління Служби безпеки України Владислав Абдула.

За таку "послугу" загарбники влаштували свого поплічника до місцевої окупаційної адміністрації РФ, де він отримував "зарплату" в російських рублях.

Крім того, у червні 2022 року колаборант дав інтерв’ю ворожій пропагандистці Мар’яні Наумовій, яке вийшло в ефірі кремлівського "Першого каналу". Там чоловік вихваляв окупаційний режим та висловив сподівання щодо відкриття на Харківщині "російських магазинів з російськими цінами". Також він знявся у постановочному сюжеті російського ТБ про нібито роздачу місцевим жителям "гумдопомоги" з РФ.

За данними слідства, після деокупаціі області чоловік намагався "пересидіти" у власній квартирі, підробляючи ремонтом побутової техніки.

Слідчі СБУ повідомили прихильнику РФ про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми, з конфіскацією майна.