У Золочівській громаді почали видавати безкоштовні дрова. Працівник благодійного фонду "Карітас" Євген Єремєєв повідомив “Суспільному”, що дрова отримали 100 сімей. Це незаможні громадяни, самотні пенсіонери, люди з інвалідністю, переселенці.

Зокрема, дрова доставили до будинку Галини Щербакової із Золочева. Разом із нею проживає 80-річна пенсіонерка та її онук із інвалідністю. Будинок не підключений до газової системи, є лише піч.

"Як прохолодніше стає, протоплю трохи, а потім надвечір, щоб спати було тепліше", - каже Галина.

У сім'ї є рештки дров з минулого року - поліна з яблунь, які росли в саду. Але купити деревину на зиму нема за що: сім'я живе на пенсію по старості та пенсію по інвалідності. Благодійники привезли їм вантажівку дров.

Ще одну вантажівку деревини 22 листопада відвезли до села Світличне для Надії Драб із її неповнолітніми сином та донькою. Глава сім'ї Сергій служить у Збройних Силах України. Пішов добровольцем у березні, зараз на Херсонщині, каже жінка.

3e4b58c78748aaea ac28a335a0c86f39

Окрім благодійників, дровами незаможних забезпечує держава. Голова Золочівської військової адміністрації Віктор Коваленко повідомив, що до Золочівської громади надійшла субсидія – 160 тисяч гривень. Цього вистачило, щоби закупити дрова для 16-ти сімей.

Безкоштовні дрова надходять і до інших громад. Директор Департаменту захисту довкілля та природокористування ХОВА Андрій Нерета заявив, що вже доставлено 100 кубів дров до Богодухівської громади. Для опалення будинку площею 100 квадратів потрібно 10 кубів. В економрежимі – трохи менше. Тобто, цього обсягу вистачить на 15-20 сімей. Ще 32 кубометри завезли до Краснокутської громади. 22 листопада розпочалася безкоштовна роздача дров у Коломакській громаді. Повністю завершити доставку дров області планують до 15 грудня.

Загалом у чергу за дровами на Харківщині записалося 165 тисяч сімей. Для забезпечення незаможних безкоштовними дровами уряд виділив 66,63 млн. грн. Купити ж дрова можна через державний інтернет-ресурс “ДроваЄ”.

Для безболісного проходження опалювального сезону на Харківщині потрібно 324 тис. кубометрів дров. Цю цифру назвали у Харківській обласній раді. За даними облради, такої кількості деревини в області немає. Ліквідувати дефіцит можуть за рахунок санітарної вирубки дерев у заповідних зонах.