У Циркунах за півроку після звільнення немає електрики, але є газ. Про життя у селі розповів "Українському радіо Харків" очільник Циркунівської сільської військової адміністрації Микола Сікаленко, який пережив полон в окупантів.

За його словами, відколи лінія фронту відійшла від села, тут практично безпечно, прильотів не було. Але минулого тижня снаряд прилетів у розташовані неподалік Черкаські Тишки.

Транспорт

У селі – лише приватний транспорт, маршрутів сполучення з Харковом та іншими населеними пунктами немає. Маршрути перевезень складно продумувати з огляду на замінованість території.

Газ, опалення, електрика

Газова служба "Мерефагаз" відновила постачання газу до Циркунівської громади. У Циркунах було близько 1500 домоволодінь, у Черкаських та Руських Тишках разом - стільки ж. Загалом у трьох населених пунктах десь 3000 будинків. За словами Сікаленка, у громаді відновили всі вцілілі будинки, усюди запустили газ. Де були пошкоджені і зруйновані будинки, там заварювали труби, щоб газ не виходив, але є ще залежність опалення від наявності електрики, у багатьох стоять циркуляційні насоси, тобто навіть за наявності газу теплоносій не подається. Потреба в дровах дуже серйозна, Сікаленко додав, що в громаді немає електропостачання з 24 лютого по сьогоднішній день, його не відновили, тому що вся вулична мережа лежить: все побито, і стовпи, і лінії.

Дрова

За словами голови громади, цим опікується і обласна військова адміністрація, і районна. Але є ще таке поняття, як лісгоспи, транспортування, розподіл та ціна.

"Усі ці фактори, які ніяк не можемо разом звести, щоб якось налагодити. Тобто, грубо кажучи, 1000 грн за кубометр дров плюс перевезення, це буде дуже велика ціна. Вийшли на те, що нам дадуть субвенцію, і ми повинні будемо купити під окремі категорії людей. У нас близько 600 домогосподарств подали заявки, а ми зможемо, якщо вийде, можливо, 150-200 тільки забезпечити. Комісія розбиратиметься, наскільки існує потреба, бо наші люди люблять про запас. А про запас не в цьому випадку", - сказав голова громади.

Магазини, торгівля, послуги

У громаді були м'ясопереробні підприємства, їх зруйновано. Агросектор "упав" через замінування полів. За словами Сікаленка, у громаді не працює жоден магазин, все розбито, крім трьох точок. Але там приватні підприємці поки що не хочуть виходити, бо немає електроенергії, і завозити продукцію без холодильників вони не хочуть. Люди живуть за рахунок гуманітарки та поїздок до Харкова своїм транспортом. До села приїжджає пересувний пункт "Укрпошти", мобільний вагончик поставила та працює "Нова пошта". Банки не працюють, розрахунок у громаді лише за готівку.

"Ми будемо дуже раді, якщо підприємці привезуть пересувні торгові пункти, це буде тільки в плюс і їм, і нам. Я сподіваюся, що вони повертатимуться, бо в нас село розташоване у приміській зоні, а тут логістика 5 км до Салтівки, до метро "Героїв праці". Сподіваємось, що відновимо промзону, зайдуть ще якісь інвестори, ми всім будемо раді і лише налаштовані на співпрацю", - сказав Микола Сікаленко.

Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків