У середньому за 2022 рік квартири у Харкові подешевшали на 40%. Такі дані навів голова харківського відділення Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Андрій Правдін, пише портал "Стройобзор".

Ринок нерухомості у Харкові активно функціонував до 24 лютого. Після російського вторгнення в Україні було зупинено роботу державних реєстрів, пов'язаних із правами власності на нерухоме майно. По суті, у людей зникла легальна можливість укладання угод купівлі-продажу. Реєстри знову почали працювати лише на початку травня 2022 року.

Багато хто вважав, що ринок "мертвий", хоча продажі насправді були. Але лише з вересня з'явилася можливість говорити про наявність ринку та усталені ціни. Найдешевші продажі мали місце у травні-червні та серпні. У цей час деякі продавці квартир були готові піти на значні поступки рідкісним покупцям, щоб зберегти гроші і переїхати в безпечніше місце. Експерти припускають, що мотивами покупців була віра у ЗСУ (у те, що Харків не окупують) та можливість купити нерухомість, на яку раніше не вистачало грошей.

Зелена лінія – 2021 рік, червона – 2022

Як зазначають фахівці, у грудні 2022 року ціни стабілізувалися, і, швидше за все, у Харкові більше не буде таких "неймовірних" пропозицій, як, наприклад:

  • 1-кімнатна квартира у П'ятихатках за $5000;
  • 1-кімнатна квартира біля станції метро "Палац Спорту" за $16 000;
  • 3-кімнатна квартира на ХТЗ за $24500.

На даний момент медіанна ціна проданих квартир стабілізувалася на рівні близько 27 000 доларів. У середньому за рік квартири в Харкові подешевшали на 40%. Водночас у грудні ціни зросли на 9%.

"Зараз важко сказати, чи це є стійкою тенденцією, чи це вплив традиційного передноворічного бажання людей завершити справи в старому році", - кажуть аналітики ринку.