До Харкова повернуться 95% мешканців. Такий прогноз зробив на прес-конференції 2 грудня міський голова Ігор Терехов.

"Мені ставили питання, скільки повернеться харків'ян. 95% - це моя відповідь. Тому що харків'яни - це такі люди, які повернуться. Була така хвиля, коли з-за кордону до Києва приїхали харків'яни, вони там залишилися, винайняли квартири, а тепер потужна хвиля повернення додому, з Києва до Харкова. Тому що у Києві та Харкові приблизно одне й те саме. Тільки там треба винаймати квартиру", - зазначив мер.

За даними ХОВА та мерії, на даний момент у Харкові живе 1,1 млн осіб.

Як розповів Ігор Терехов, для розробки економічної моделі розвитку Харкова, окрім українських архітекторів, залучили економістів із Оксфорду та Кембриджу.

"Місто має бути з робочими місцями, економічно самодостатнім. У генеральний план міста буде включено будівництво нових мікрорайонів. Це будуть житлові мікрорайони, збудовані за всіма нормами: енергозберігаючі технології, котельні, водопостачання. Будинки обов'язково будуть із підземними паркінгами, які зможуть служити як укриття", - сказав мер.

Водночас він зазначив, що близько 500 будинків у Харкові не підлягають відновленню, 300 з них – на Північній Салтівці.

"На Північній Салтівці заходиш у двір, і бачиш, що кожен будинок постраждав, а потім приходять фахівці, роблять експертизу, і виявляється, що якщо навіть візуально здається, що будинок підлягає відновленню, зробити це неможливо через глобальні пошкодження. Тобто дешевше буде збудувати на цьому місці новий будинок", – пояснив Ігор Терехов.