Командувачу Збройних сил України Валерію Залужному пропонують надати звання Героя України за успішне проведення наступальної операції в Харківській області та звільнення регіону від російської окупації. Петицію, яка містить таку ініціативу, розміщено на сайті президента України.

49-річний генерал Залужний очолює збройні сили України з 27 липня 2021 року. До цього він обіймав посаду командувача військ оперативного командування "Північ".

З початку повномасштабної агресії РФ проти України Залужний керував діями ЗСУ щодо організації оборони країни. Харківська наступальна операція, яка розпочалася 6 вересня, стала однією з найуспішніших для українських сил оборони під час війни. Було звільнено близько 4 тисяч кілометрів території Харківської області з населенням 150 тисяч жителів, під контроль законної влади повернулися понад 300 населених пунктів. Було захоплено понад 200 одиниць різної військової техніки.

Операція продовжується на Куп'янському напрямку, де війська РФ ще займають незначну частину території Харківської області вздовж кордону з Луганською областю. За оцінками Інституту дослідження війни (ISW), успіхи на Куп'янському напрямку створять хороші передумови не тільки для повного звільнення Харківщини, а й для початку звільнення Луганської області.

Петиція із пропозицією нагородити командувача ЗСУ з'явилася 20 вересня. Станом на 11:00 21 вересня пропозицію було підтримано 131 особа. Для того, щоб ініціатива була розглянута президентом України, необхідно зібрати ще 25 000 голосів за 91 день.