Журналісти Reuters встановили ім'я військового коменданта Балаклії під час російської окупації. Це 46-річний підполковник воєнної поліції РФ Валерій Буслов. Місцеві жителі знали його за позивним "Граніт".

36699379

Балаклія – місто в Ізюмському районі з довоєнним населенням понад 26 тис. жителів, яке перебувало під окупацією з 3 березня по 8 вересня 2022 року. Під час окупації Балаклії російські військові незаконно затримали щонайменше 200 місцевих жителів, деяких із них катували. Десятки затриманих у місті та околицях досі вважаються зниклими безвісти.

Місцевий бізнесмен Руслан Волобуєв розповів, як у червні 2022 його затримали співробітники російських спецслужб. Один із них побив його. Під час допиту до кімнати увійшов кремезний чоловік приблизно 40 років. Він привітався зі слідчими, потиснув їм руки та вийшов. То був підполковник Валерій Буслов. Руслан Волобуєв та дві мешканки Балаклії впізнали коменданта за фотографіями.

Місцева мешканка Ольга розповіла, що у Балаклії Буслов пересувався на джипі російського виробництва УАЗ у супроводі двох броньованих машин. Якось вона побачила його в бронежилеті та сонцезахисних окулярах. Російський солдат, що стояв поруч, сказав їй, що це і є "Граніт".

82-річну пенсіонерку Людмилу розповіла, що її син, ветеран української армії, був затриманий у Балаклії у квітні 2022 року. Вона кілька разів зверталася до "Граніту" із проханням звільнити сина. Доля чоловіка досі невідома.

Управління Буслова розміщувалося у видавництві через дорогу від відділення поліції. Місцевий житель Олександр бачив, як у будівлю заводили людей у кайданках чи з мішками на головах.

На запит Reuters про можливе жорстоке поводження військового коменданта з місцевими жителями Служба безпеки України відповіла, що він підписав низку наказів і розпоряджень, які дозволяли військовослужбовцям РФ та незаконних військових формувань здійснювати незаконні затримання цивільного населення.

Група російських військових, що окупували Балаклію, була сформована з підрозділів, що базуються в області Калінінграда РФ. Журналісти Reuters зателефонували Валерію Буслову до Калінінграда. Той не заперечував, що був військовим комендантом. Але повідомив, що позивний "Граніт" не використав.

За даними українських правоохоронців, всього на території Харківської області російські військові створили 27 катівників. Зниклими безвісти залишаються близько 1300 людей.

7