У Харківській області знайшли ще дві катівні. Начальник слідчого управління облуправління поліції Сергій Болвінов повідомив, що всього в регіоні вже знайдено 27 місць, де окупанти незаконно утримували та катували людей.

Куп'янський, частину Харківського, Богодухівського, Чугуївського, Ізюмського районів було окуповано з перших тижнів повномасштабного вторгнення та звільнено у вересні-жовтні 2022 року під час Харківської контрнаступальної операції. Під час окупації військові РФ обладнали тортури майже в кожному великому населеному пункті. Одразу після звільнення області у вересні 2022-го у чотирьох містах – Куп'янськ, Ізюм, Вовчанськ, Балаклія – виявили десять місць ув'язнення. В Ізюмі – одразу шість.

У Харківській правозахисній групі за підсумками 2022 року зафіксували 221 випадок тортур та жорстокого поводження. Правозахисники зібрали конкретні свідчення злочинів, скоєних окупантами.

Харківська область – лідер за кількістю катівень, які створили окупанти. На другому місці йде Херсонська область – 15 місць, у Київській – 3, у Сумській – 2, Донецькій, Миколаївській та Чернігівській – по 1.

Знущання та тортури вважаються військовими злочинами. У 1984 році держави-члени ООН ухвалили Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження та покарання.

У Харківській області війська РФ відступали настільки швидко, що залишили велику кількість документів, у тому числі секретних. З їхньою допомогою українські правоохоронці ідентифікують особи російських військових, щоб притягнути їх до кримінальної відповідальності.