Тисячі жителів Куп'янського району зимуватимуть без центрального опалення. Про це повідомив голова Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич, пише "Суспільне".

У Куп'янському районі централізовано тепло подаватимуть тільки в адміністративні будівлі. Місцеві жителі зможуть користуватися лише електрообігрівачами та буржуйками.

У громаді централізовано опалювали Куп'янськ, селища Ківшарівка та Куп'янськ-Вузловий. Тут є багатоповерхівки. Але станом на 20 жовтня 80% місцевих жителів виїхало, а доступу до порожніх квартир у комунальників немає. Запускати централізоване опалення навіть може бути небезпечно, бо невідомий стан труб у квартирах.

За словами голови райадміністрації, будинків, які залишаться без центрального опалення, багато: тільки в Ківшарівці в таких умовах зимуватимуть до 4 тис. жителів багатоповерхівок. Але в багатьох квартирах є індивідуальні газові котли або електрообігрівачі.

У районі проводять підготовку до зими в екстрених умовах: водопостачання переобладнують так, щоб була можливість перекривати воду, не заходячи до квартир. Також утеплюють підвали, щоб вода не перемерзала. Міжнародні фонди та організації постачають електрообігрівачі, які планують роздати людям. Створюється запас дров і буржуйок.

Жителям Куп'янського району пропонують евакуюватися до Харкова з можливістю подальшого переїзду в інші регіони України.

Тим, хто евакуюється, гарантують:

  • безкоштовне проживання;
  • гуманітарну допомогу;
  • харчування;
  • медичну допомогу.

Повідомити про бажання евакуюватися можна за номерами телефонів:

  • Єдиний координаційний центр - 0-800-33-92-91 (цілодобово, дзвінки безкоштовні);
  • гаряча лінія Куп'янської МВА для жителів громади - 098-941-23-00 (щодня з 9:00 до 16:00).

Під час підготовки до евакуації потрібно зібрати документи, гроші, ліки та одяг.