У Харківській області розробили проєкти будівництва газопроводу для Вовчанська, який раніше отримував газ із РФ. Начальник Чугуївської районної військової адміністрації Сергій Лободенко повідомив, що проєкти проходять експертизу, пише "Суспільне".

Із жовтня 2022 року в громаді газу немає.

За словами Лободенка, зараз вони шукають можливість залучити кошти державного бюджету.

За даними голови районної адміністрації, у Вовчанську залишаються до 4 тис. осіб. Виїжджати з громади, незважаючи на відсутність газу напередодні зими, люди не поспішають.

Місцева влада домовилася з "Червоним хрестом" про забезпечення дровами близько 500 приватних будинків. Дрова отримають соціально незахищені категорії: багатодітні сім'ї, люди з інвалідністю, самотні пенсіонери. Також сподіваються на субвенцію на закупівлю деревини з держбюджету. Загалом у місті понад 3 тис. приватних будинків.

Минулої зими у Вовчанську газу не було. 23 жовтня 2022 року магістральний газопровід Вовчанська було пошкоджено внаслідок обстрілу. Але подача електрики напередодні опалювального сезону була. У Вовчанській адміністрації працювали з благодійними організаціями, щоб забезпечити людей буржуйками, електрообігрівачами та електроплитами. У місті розгорнули "Пункти Незламності".

Ще з радянських часів частина житла і котелень у Вовчанську були підключені до російського газопроводу - від нього залежали близько 16 тисяч осіб. Газ у місто постачався через російське місто Шебекіно. За весь час незалежності України нову гілку газопроводу так і не проклали.

У грудні 2019 року керівництво ХОДА та НАК "Нафтогаз України" обговорювали питання про газопостачання Вовчанська. Було оголошено про створення робочої групи, але станом на серпень 2020 року будівництво газопроводу, який з'єднав би Вовчанськ з українською мережею, перебувало "на стадії проєктної документації". Після 2020 року новин про перспективи будівництва не з'являлося.