У Харкові запропонували демонтувати пам'ятник російському поетові Олександру Пушкіну. Із відповідною ініціативою виступила представниця громадської ініціативи "Харківська топонімічна група" Ірина Гончарова, пише "Суспільне".

За її словами, погруддя Пушкіну необхідно демонтувати в рамках дерусифікації після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Натомість Пушкіна Гончарова пропонує встановити пам'ятник українським письменникам – наприклад, Якову Щеголєву, Василю Стусу та іншим видатним українським поетам. А бюст Пушкіна перенести до Історичного музею.

Як повідомив міністр культури Олександр Ткаченко, харківський пам'ятник Пушкіну внесено до реєстру пам'яток національного значення, тому питання про його демонтаж має вирішувати уряд.

"Якщо місцеві органи влади ухвалюють рішення про перенесення пам'ятника — має бути визначене місце, куди його перенести. Єдине, від чого ми застерігаємо, - від "партизанських дій" щодо об'єктів культурної спадщини. Ми ж не варвари", - зазначив міністр.

При цьому звернень щодо демонтажу та перенесення пам'ятника Пушкіну обласний департамент культури не отримував. Директор департаменту Едуард Павленко каже, що ініціювати такі питання можуть, як органи місцевого самоврядування, так і представники громадськості.

"Ми маємо провести консультації з громадськістю, зі спеціалістами. У нас є відповідні дорадчі органи. Загалом це опрацьовується до того, як цей процес ініціюється далі до міністерства", - розповів Едуард Павленко.


Увага! Читайте нас у телеграм-каналі Новини Status Quo
Там більше інформації!


Раніше у Харкові та інших містах України вже пропонували знести пам'ятники Олександру Пушкіну. Відповідну петицію було зареєстровано на сайті президента України. Зокрема, у петиції йдеться про пам'ятники Пушкіну у Харкові, Києві, Житомирі, Одесі, Кременчуці, Кропивницькому, Лубнах, Миколаєві, Тернополі, Чернігові, Кривому Розі.