Харків'ян просять не зловживати статусом ВПО. Як один із видів порушень директор Департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпарага назвав те, що людина більше 10 днів не живе за місцем реєстрації як ВПО.

У разі виявлення таких фактів соціальна служба має право скласти відповідний акт.

Справа в тому, що люди, які змінюють місце проживання, мають знятись з попереднього місця реєстрації та зареєструватися на новому. Для цього необов'язково приходити в управління соціального захисту – достатньо внести зміни до Додатку “Дія”.

У Харківській обласній військовій адміністрації повідомили, що у регіоні проживає 471 тис. внутрішньо переміщених осіб. З них 395 тис. набули статусу ВПО після 24 лютого 2022 року.

Серед переселенців 83,3 тис. – діти, 275 тис. – багатодітні сім'ї, близько 20 тис. – люди з інвалідністю.

Усі зареєстровані переселенці отримують від держави допомогу:

  • дорослі – по 2 тис. грн.;
  • діти та люди з інвалідністю – по 3 тис. грн.

Порушення чинного законодавства та зловживання статусом ВПО передбачає відповідальність. Основне покарання – повернення виплачених грошей.

Кабінет міністрів проводить вибіркову перевірку місця проживання переселенців. Якщо ВПО немає на місці, перевіряючий робить відповідний запис в акті. Людині залишають повідомлення про необхідність протягом 10 календарних днів прибути до органів соцзахисту за місцем реєстрації та підтвердити своє місце проживання (якщо хтось був на роботі, навчанні, у лікарні та його не застали вдома). Для цього необхідно мати документи, що засвідчують особу.

На сході Харківської області, у Куп'янському районі, точаться бої між російськими військами та українськими силами оборони. Голова ХОВА Олег Синегубов заявив, що тут оголошено обов'язкову евакуацію мирних громадян, що збільшує кількість переселенців в області. За інформацією на кінець лютого, у Харкові для переселенців було заброньовано 3000 місць. Коли ці місця закінчаться, можна буде поїхати до Полтавської, Житомирської чи Вінницької областей. Евакуюватись громадянам допомагають військові адміністрації, Червоний хрест та волонтерські організації. Дізнатися про актуальні телефони можна тут.