Кабмін відновив перевірки місця проживання переселенців в Україні, у разі відсутності людини за місцем фактичного проживання її позбавляють виплат. Відповідне рішення закріплено ухвалою КМУ. Передбачається, що Національна соцслужба перевірятиме фактичне місце проживання ВПО, які отримують допомогу.

Як проводиться перевірка

Згідно з документом, вибіркова перевірка проводиться за рішенням керівництва територіального органу Нацсоцслужби відповідно до сформованих з використанням Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб списків, наданих Нацсоцслужбою її територіальним органам.

Перевіряючий робить відповідний запис в акті, якщо ВПО немає на місці. Людині залишають повідомлення про необхідність протягом 10 календарних днів прибути до органів УСЗН за місцем реєстрації та підтвердити своє місце проживання (якщо хтось був на роботі, навчанні, у лікарні та його не застали вдома). Для цього необхідно мати документи, що засвідчують особу.

Коли припиняються виплати ВПО

Якщо людина не з'явилася до структурного підрозділу з питань соцзахисту за місцезнаходженням на обліку протягом 10 календарних днів, виплати скасовуються.

Що робити, якщо пересенцю не повідомили про перевірку

За інформацією юристів, якщо людина не знала про проведення перевірки та з'ясувала, що їй припинили виплату допомоги, вона має звернутися до органів соціального захисту населення. У разі відмови ВПО має право на звернення до суду за захистом своїх порушених прав. Але щоб уникнути питання скасування виплат, повинні протягом 10 днів повідомляти органи соціального захисту за новим місцем проживання про зміну місця фактичного проживання.

Інформацію про перевірки SQ підтвердили самі ж переселенці.

Виплати для ВПО - 2 тис. гривень щомісяця на дорослого та по 3 тис. гривень - на дитину.

Харків'яни, які ухвалили переселенців, можуть отримати гроші. компенсації видатків на комунальні послуги. Як повідомили у прес-службі мерії, це компенсація витрат на комунальні послуги. Що потрібно зробити власникам житла та які документи надати - докладно тут.