У Харківській області РФ розстріляла колону цивільних машин. Загинули 24 людини, із них 13 – діти й вагітна жінка, повідомили у прес-службі Управління Служба безпеки України в Харківській області.

Трагедія сталася наприкінці вересня в так званій «сірій зоні» між окупованим Сватовим Луганської області та звільненим Куп'янськом на Харківщині.

За даними СБУ, напад на цивільних вчинила диверсійно-розвідувальна група окупантів. Вони зі стрілецької зброї майже впритул розстріляли шість стареньких легковиків та одну вантажівку «ГАЗель».

Декільком людям вдалося врятуватися, зараз вони дають свідчення слідчим. Встановлюються особи загиблих.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством) Кримінального кодексу України.  Слідчі збирають докази цього злочину для Міжнародного кримінального суду.

У Харківській обласній прокуратурі уточнили, що трагедія сталася 25 вересня, коли цивільні намагалися евакуюватись. Після звільнення під час контрнаступу Куп'янськ та Куп'янський район перебувають під постійними обстрілами. Особливо складна ситуація на східному березі Оскола: фактично там утворилася лінія фронту. Влада заявляла, що організована евакуація з тих територій неможлива. Люди на свій страх і ризик намагаються виїхати в напрямку тимчасово окупованих територій Луганської області.

Понівечену колону виявили вчора, 30 вересня, поблизу села Курилівка Куп’янського району.

Розстріляні сім автівок. Дві машини вигоріли повністю. У них їхали діти з батьками — вони згоріли живцем.

4 5 6 7 8 10 11 12

З початку війни це вже другий такий злочин РФ у Харківській області. На початку травня в районі Старого Салтова росіяни розстріляли колону цивільних машин, яка намагалася виїхати з тоді ще окупованої території Вовчанського району. Тоді згоріли шість автівок, загинуло четверо людей, зокрема дівчинка.