Харків'янин виманював гроші в людей за нібито допомогу в евакуації. Про це повідомили в прокуратурі.

Раніше судимий 34-річний харків'янин побачив пароль від особистої сторінки своєї знайомої у Facebook. Він його запам'ятав і вирішив використати сторінку для шахрайства.

Зловмисник розмістив від імені знайомої оголошення про перевезення людей зі звільнених територій і територій, де ведуться активні бойові дії. Він пропонував відвезти людей до країн Євросоюзу або в безпечніші регіони України. Люди відправляли гроші шахраєві на карту. Після цього шахрай блокував потерпілих.

Постраждали щонайменше 19 осіб із Херсонської, Дніпропетровської, Чернігівської та інших областей України. Аферист виманив у них близько 80 тис. грн.

Прокуратура скерувала до Київського районного суду Харкова обвинувальний акт за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) КК України. Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Наразі чоловік перебуває під вартою.

З питань евакуації слід звертатися тільки до органів влади. Зокрема, для тих, хто бажає евакуюватися, відкрито цілодобову гарячу лінію Єдиного координаційного гуманітарного центру: 0-800-33-92-91.

Евакуацію влада проводить безкоштовно.