У частині Харківської області оголошено примусову евакуацію сімей із дітьми. Про це повідомили в Міністерстві реінтеграції.

Через обстріли та бойові дії дітей із батьками або опікунами примусово евакуюють із 66 населених пунктів. Кіндрашівської, Куп'янської, Курилівської, Петропавлівської, Дворічанської та Ольховатської громад Куп'янського району. За даними Мінреінтеграції, там залишається ще 275 дітей.

Евакуацію планують провести протягом 45 діб. Людей забезпечать:

  • безкоштовним житлом;
  • гуманітарною допомогою;
  • психологічною підтримкою.

Розгорнуть збірний і приймальний пункти евакуації.

Евакуація проводиться безкоштовно. Для попереднього запису необхідно звернутися до місцевих органів влади. Охочі евакуюватися з територій, наближених до лінії фронту, можуть:

  • цілодобово телефонувати за номером гарячої лінії ХОВА: 0-800-339-291;
  • звертатися на гарячу лінію Мінреінтеграції 15-48;
  • написати в месенджери WhatsApp/Telegram/Viber на номер: 096-078-84-33.

За даними голови ХОВА Олега Синєгубова, з Куп'янського району вже вивезли 186 осіб, 89 з них - це діти. Губернатор заявив, що російські війська намагаються перешкодити евакуації з Куп'янського району і б'ють по дорогах, пише "Суспільне".

Евакуація також проводиться з Борівської громади Ізюмського району. Записатися на евакуацію можна за номером: 080-033-92-91.

Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що місто готове приймати переселенців. Людей поселять у гуртожитках. Їм нададуть теплий одяг, постільну білизну, засоби гігієни, харчування. На комунальних, державних і приватних підприємствах для переселенців є робочі місця.

Загалом через обстріли РФ та військові дії, станом на 2 листопада в області зафіксували майже 2200 випадків загибелі мирних жителів. 79 із них - діти.