Правоохоронці затримали жителя Куп'янська, який під час окупації допомагав перекиданню російських військ на фронт залізницею, повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Затриманий 46-річний житель Куп'янська до повномасштабного вторгнення РФ працював керівником вантажного відділу в регіональній філії "Укрзалізниці".

Під час окупації міста він перейшов на бік РФ і добровільно погодився обійняти посаду "керівника служби комерційної роботи та маркетингу" на незаконно створеній "Куп'янській залізниці РФ". Він брав участь в організації залізничного сполучення з РФ для безперешкодного перекидання російських військ до України.

Після звільнення Куп'янська залізничник виїхав із міста і намагався уникнути правосуддя. Однак співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали. Йому повідомили про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Затриманий перебуває під вартою. Йому загрожує один із видів покарання:

  • штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 170 тис. грн.);
  • позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від десяти до п'ятнадцяти років та з конфіскацією майна.